Zoeken

of Filter onze producten

Loading...

Ons familiebedrijf
De historie

Geschiedenis

Ons familiebedrijf heeft zijn oorsprong rond 1895 toen Pieter Bot een tuindersbedrijf startte met als teeltplan de groente en zaadteelt. In 1927 starten zijn drie zonen Gerrit, Klaas en Evert het bedrijf Gebr. Bot. Zij begonnen met de teelt van bloembollen, zoals tulpen en krokussen en stopten met de zaadteelt. Eind jaren 30 nam men ook de gladiool en de hyacint in het teeltprogramma op. Broer Klaas stapte uit het bedrijf. In de jaren 50 begon men met de teelt van irisbollen en werd de groenteteelt afgebouwd.

Door de vergrote concentratie op de bollenteelt groeide het areaal flink tot 22 hectare. Begin jaren 50 verdween de hyacint uit het teeltplan en rond 1960 ook de teelt van gladiool. In de late jaren 60 begonnen de gebroeders Bot met hun eigen Iris preparatie behandelingen. Dit was goed voor de spreiding van het leveringsprogramma. In de 70’er jaren stopte de Bot geheel met de teelt van bloembollen. In drie jaar tijd groeide Bot van een kwekerij naar een handels en preparatie bedrijf.

In jaren 80-90 groeide de handel in geprepareerde irissen. Vanaf oktober werden eerst Franse bollen uitgeleverd voor de vroege bloei, gevolgd door de Hollandse bollen voor de kassen in de winter maanden. De vrijgekomen opslagruimte werd gevuld met Leliebollen, met name Longiflorum.

Vanaf 1994 tot 2004 heeft Gebr. Bot irissen veredelt in haar kas. De irissen zijn vernoemd naar rivieren, de bekendste is iris Tigris NR04014. In deze tijd is ook een kwaliteitszorgsysteem opgezet volgens de ISO  9001 norm en is Gebr. Bot in 1998 gecertificeerd.

Vanaf het millennium nam zowel de handel in Leliebollen, als de export naar derde landen toe. In 2004 werd het bolgewas Gladiool toegevoegd aan het leveringsprogramma. De handel op Rusland groeit en daarmee is ook het gewas Tulp weer terug.

Specialisatie

Bot Flowerbulbs is gespecialiseerd in het prepareren van bloembollen. Hierdoor is veel kennis in verschillende bloembollen verkregen. Dat stelt ons in staat om jaarrond bloembollen op de markt te brengen. Bot Flowerbulbs begeleidt haar afnemers gedurende de teelt voor een optimaal resultaat. Want als de klant goed draait, is dat ook goed voor Bot.

Kwaliteit

Kwaliteit begint aan de bron. De kennis en ervaring over bloembollen kunnen nog zo goed zijn, een matig partij wordt nooit een goed partij. Daarom moet ook het uitgangsmateriaal voldoen aan de eisen die U stelt. Je zult ons daarom in het veld aantreffen om partijen zelf te zien. Maar ook na deze selectie verliezen wij de partij niet uit het oog. Elke door onze aangekochte partij wordt via een partijregistratie gevolgd tot en met de bloei. Zo kunnen we alle partijen met elkaar vergelijken.

Showkas

Bot Flowerbulbs is vanaf het begin deelnemer aan de Dutch Lily Days. Tijdens deze open week in juni kunt u alle aangekochte partijen bekijken die zijn opgeplant in de kas. In 2017 zijn we ook gestart met een zomerplanting in de kas, deze bloeit rond de eerste week november. Een deel van deze bloemen showen we jaarlijks op de IFTF te vijfhuizen. Sinds 2017 neemt Bot Flowerbulbs ook deel aan het Tulip Trade Event in maart.

Proeven

Bot Flowerbulbs neemt doorlopend proeven met bloembollen om de kwaliteit van het product verder te verbeteren.

Historie van Bot Flowerbulbs

Volg ons ook op de sociale netwerken