Flowerbulbs for the professional flowergrower

Of

Loading...

Historie van Bot Flowerbulbs

Ons familiebedrijf heeft zijn oorsprong rond 1895 toen Pieter Bot een tuindersbedrijf startte met als teeltplan de groente en zaadteelt. In 1927 starten zijn drie zonen Gerrit, Klaas en Evert het bedrijf Gebr. Bot. Zij begonnen met de teelt van bloembollen, zoals tulpen en krokussen en stopten met de zaadteelt. Eind jaren 30 nam men ook de gladiool en de hyacint in het teeltprogramma op. Broer Klaas stapte uit het bedrijf. In de jaren 50 begon men met de teelt van irisbollen en werd de groenteteelt afgebouwd.

Door de vergrote concentratie op de bollenteelt groeide het areaal flink tot 22 hectare. Begin jaren 50 verdween de hyacint uit het teeltplan en rond 1960 ook de teelt van gladiool. In de late jaren 60 begonnen de gebroeders Bot met hun eigen Iris preparatie behandelingen. Dit was goed voor de spreiding van het leveringsprogramma. In de 70’er jaren stopte de Bot geheel met de teelt van bloembollen. In drie jaar tijd groeide Bot van een kwekerij naar een handels en preparatie bedrijf.

In jaren 80-90 groeide de handel in geprepareerde irissen. Vanaf oktober werden eerst Franse bollen uitgeleverd voor de vroege bloei, gevolgd door de Hollandse bollen voor de kassen in de winter maanden. De vrijgekomen opslagruimte werd gevuld met Leliebollen, met name Longiflorum. Vanaf het nieuwe millennium nam zowel de handel in Leliebollen, als de export toe. In 2004 werd het bolgewas Gladiool toegevoegd aan het leveringsprogramma.

Specialisatie

Bot Flowerbulbs is gespecialiseerd in het prepareren van bloembollen. Hierdoor is veel kennis in verschillende bloembollen verkregen. Dat stelt ons in staat om jaarrond bloembollen op de markt te brengen. Bot Flowerbulbs begeleidt haar afnemers gedurende de teelt voor een optimaal resultaat. Want als de klant goed draait, is dat ook goed voor Bot.

Kwaliteit

Kwaliteit begint aan de bron. De kennis en ervaring over bloembollen kunnen nog zo goed zijn, een matig partij wordt nooit een goed partij. Daarom moet ook het uitgangsmateriaal voldoen aan de eisen die de klant stelt. U zult ons daarom in het veld aantreffen om partijen zelf te zien. Maar ook na dezeselectie verliezen wij de partij niet uit het oog. Elke door onze aangekochte partij wordt via een partijregistratie gevolgd tot aan de bloei. Tevens worden alle aangekochte partijen met elkaar vergeleken in de kas. U kunt als leverancier en als klant alle partijen tijdens de Dutch Lily Days bekijken in onze kas.

Proeven

Bot Flowerbulbs heeft doorlopend proeven met bloembollen om te onderzoeken of de kwaliteit van het product verder te verbeteren is. Dit alles om u te voorzien van nieuwe en actuele teeltadviezen.